pühapäev, 24. mai 2009

Reservoir Dogs (1992)


Kuna välisel kõvakettal ruumi väheks hakkab jääma, otsustasin järjest seal juba tükk aega seisnud filme vaatama ja hindama hakata, et asjad kaelast ära saada ning et kettale jälle ükshaaval mõnesajamegased tühimikud anime jaoks tekiksid. Esimesena sattus nö. näpu otsa Tarantino esimene täispikk film Reservoir Dogs, mis on kuulnud nii kiidusõnu kui ka halvustavaid noote, eelkõige just seetõttu, et käib kõva laenamine sellisest filmist nagu City on Fire (siin ka väike video). Tänu sellele on nüüd endalgi suur himu vastav teos ära vaadata.


Sellele vaatamata on Tarantino jätkuvalt minu lemmikrežissööride nimekirja eesotsas, sest nagu ka minu rektor ja õppejõud Rein Raud on öelnud, on Tarantino näol väga eduka taaskasutaja ja ümbertöötlejana, andes elementidele juurde värskust ning esitledes neid uue nurga alt. Ning neile, kes asjadest veel vähem teavad, seda parem. Teadmatus on õndsus.


Käesoleva filmi juurde tagasi pöördudes – on tegemist ühe mõnusa krimipõnevikuga, mida vedamas sümpaatsed näitlejad, eesotsas Steve Buscemi ning Chris Penniga. Ka Michael Madsenit oli mõnus vaadata, kahjuks on ta hilisem näitlemine omandanud kerge davidcarusoliku hoiaku. Kontrast algussteeni ning tiitritele järgneva stseeni vahel oli mõnus – sõbraliku mölaga möödasaadetud hommikusöögile järgnes verine tüüp autos vähkremas, millest igaüks võis järeldada, et planeeritud teemandirööv vett vedama on läinud. Järgnenud sündmused laohoones ning vahelepõimitud meenutused tundusid ka minu jaoks balanssis olevat, samuti oli tunda kaameratöös ning muus parajat toorust, mis kompotile värvi lisas.


Lõppkokkuvõttes jääb mõne jaoks siiski küsimus – kas teadvustada enda jaoks seda, et film praktiliselt teise pealt maha vehitud on või mitte? Kokkusattumus või etteplaneeritud sigadus? Fanboyd karjuksid kõva häälega ei, õiguseotsijad valmistaksid ette tõrva ja suled – ma jään hetkel vahepeale. Iseseisvalt on tegemist ju hea filmiga, täielik võrdlusmoment hetkel puudub. Kunagi vaatan City on Fire'i ära ja olen targem ja filmielamuse võrra rikkam.


Sitaks möla tuli. 8/10

1 kommentaar:

omasmullis ütles ...

Tere,
Sooviksin seda postitust avaldada sellises kohas nagu Blogileht. Aga selleks on meil Teie luba vaja. Nõusoleku postituse avaldamiseks saate anda siin: www.blogileht.ee/manage/permissions/w5pmr3aem1w63hlkq

Kui te seda teha ei soovi siis lihtsalt ignoreerige seda.

Päikest!
Kino ja film toimetaja,
Liis reiman
www.blogileh.ee