laupäev, 30. mai 2009

Captain America (1990)

Kui arutelu koomiksifilmidele suundub, siis läheb jutt tavaliselt võrku pritsivale sinipunases trikoos emoäblikule, rauakolakas ringi lendavale viinaninale, rohelise nahaga steroidiüledoosi sooritanud lihamäele või siis ühiskonna häbiplekiks olevatele mutantinimestele, kelle hälve seisneb selles, et neil on supervõimed, aga mitte kolmas jalg, sissekasvanud varbaküüned või kuus sõrme. Väga harva, kui üldse läheb jutt aga maailma kõige võimsama riigi kõige võimsamale superkangelasele – Kapten Ameerikale. Samal ajal, kui teised igast muude pahade supertüüpidega madistavad, jäi Kapten nagu korralikule kingsepale kohane oma liistude juurde ning küttis natsidele jalaga perse nii et mühises.


Nii kurb kui ta ka ei ole, on Kapten Ameerika esimene püüd filmimaailmas läbi murda vajunud kuhugi unustuse hõlma. Noh, ega tegelikult pole ju millegagi hiilata kah, film ei olnud kõige säravam, eelarve oli pisike, stoori imes ja näitlejad olid kohmakad (kuigi Kim Gillinghaal oli päris seks) ning inimene, kes Kapteni kostüümi valmistas saadeti tõenäoliselt hukkamisele. Samas oli kuidagi soe tunne näha ühte lapsepõlve lemmikkangelastest oma isiklikus filmis.



Ekraniseeringuna ta päris esimene ei olegi, vabariiklased olla 70ndatel patriotismisümbolile küüned taha saanud ja siis seda siga korralikult telesarja näol veristanud, et kõik ikka ilusti oma kodumaad hoiaks ja kaitseks. Huvitav oleks teada, mida vabariiklased sellest filmist arvasid, sest kuigi patriotismile oli ka siin vihjatud, siis moraalist polnud mehel halli aimugi ning teda ei huvitanud, kellele ta pasunasse pani, kui naised ikka käest ära olid läinud, tõi Kapten nad korraliku litakaga vastu kõrvu reaalsusesse tagasi.



Film oli ikka väga halb, kuigi mingi elamuse ta pakkus ja lõpupoole hakkas juba vähehaaval meeldimagi. Tegemist siiski esimese Marveli filmiga, kus oli kujutatud trikoos ringi kargavat kangelast (täiesti esimene, ehk enne teda oli The Punisher). Kapteni fännidele poolenisti kohustuslik, teised ärgu parem vaadaku, sest 2011 tuleb kuuldu järgi uus lipupoisifilm. 3/10


America, FUCK YEAH!!

Kommentaare ei ole: