kolmapäev, 27. mai 2009

Battle Royale (2000)


Battle Royale'i näol on tegemist Koushun Takami samanimelise romaani ekraniseeringuga. Milleeniumi algul on Jaapan kehvas olukorras – suur hulk töötuid ning sellega kaasneb massiline noortepoolne koolide boikotteerimine ning vandalismi suurenemine. Täiskasvanutes hakkab kasvama hirm noorte ees ning nende „korrale kutsumiseks“ võetakse vastu seadus, mille kohaselt valitakse aastas välja üks suvaline üheksas klass ja kästakse neil osaleda mängus, mille eesmärk on oma klassikaaslased tappa ja ise ellu jääda.


BR'i fänn olen ma olnud nüüdseks juba tükk aega. Olen näinud nii filmi (duh!) ja lugenud raamatut kui ka mangaversiooni, mis mulle isiklikult just neist kolmest enim istus, kuna seal pakuti ohtralt ning ülepakutult ajusid ja soolikaid, peast väljakargavaid silmi, kere küljest rebenenuid jäsemeid ja paljaid tüdrukuid. Kuigi ka film oli piisavalt verine, jättis ta siiski suhu sellise naljakama maitse, eelkõige just odava Selveri ketšupi värvi meenutava vere ja ohtralt kerega kuule neelavate, kuid kangekaelsete noorukitega. Lisaks oli sinna topitud mõnevõrra tarbetuid ja kohmetuid elemente, eesotsas peategelase Shuuya minevikupildid oma isast või Norika ja Kitano vaheline „suhtedraama“.


Samuti jäi film siiski lühikeseks ning kui novellis sai lausa iga õpilane endale taustaloo, siis filmis oli see privileeg ainult vähestel ja ainult üksikud tegelased said tuttavaks ja piisavalt sümpaatseks, et kurvastada kui kuulid nende kehasid läbistasid. Kui nüüd võrdlusmomenti luua ja just positiivseid külgi otsida, siis Kiriyama lahendus oli küll värskendav. Nii romaanis kui ka mangas emotsioonitu ja külmaverelise tapjana esitatud Kazuo oli filmis lihtsalt hullumeelne verejanuline tõbras, kes juttude järgi liitus mänguga „just for the fun of it“.


Seega jään ma nüüd kahevahele. Kuigi mulle ideeliselt see väga meeldis ning ka mõned elemendid olid lahedad, siis oli film liigselt täis sobimatut ja piinlikusttekitavat jama. Oleks need välja jäetud ning asendatud õpilaste omavaheliste arveteklaarimisega, siis oleks ka plusse rohkem kukkunud. 5/10

Kommentaare ei ole: