pühapäev, 10. mai 2009

My Best Friend's Birthday (1987)



My Best Friend's Birthdayd on Tarantino nimetanud enda filmikooliks, kuna tal see etapp vahele jäi. Teose näol on tegemist mustvalge independent filmiga, mille stsenaariumi kirjutas ta kahasse sõbra Craig Hamanniga. See sai filmitud 16mm kaameratega ning näitlejateks valisid stsenaristid lisaks endale ka oma sõbrad ja tuttavad, seega ei saa imestada et näitlejatöö on "kohutavalt" hea. Niipalju kui ma Tarantino esinemist enda ja teistes filmides näinud olen võib väga vabalt olla tegemist tema parima rolliga läbi aegade. Algne versioon oli nii umbes 70 minutit pikk, aga kuna filmirull sai tulekahjus kannatada, siis järelejäänud juppidest kokku pandud materjal omandas nii umbes pooletunnise pikkuse.




Sisu ennast ei ole seetõttu nagu ollagi, üldjoontes üritab Tarantino tegelaskuju oma sõbrale sünnipäeva korraldada, muretsedes talle koogi ja lõbutüdruku (kellega ta ise hiljem vist amelema hakkab?) ja muud säärast. Enamus filmist mattub dialoogide alla, sekka mahub aga ka üks kickass kung-fu stseen. Esimest korda sai seda vaadatud youtube vahendusel ning kommentaaridest jäi silma, et Tarantino on kasutanud mitmeid elemente sellest esimesest filmist oma järgnenud projektide juures.




Lisaks sellele jäi hiljem youtubes silma ka paar dokumentaalkompilatsiooni Tarantinost ja teistest filmidest, mida ta taaskasutanud on. Kui lühem neist, Pulp Fictionit analüüsiv materjal oli rohkem pinnapealne ning tundus rohkem selline tuulest tõmmatud, siis Reservoir Dogsile pühendatud filmike pani juba hämmastama kuivõrd mastaapselt mees City on Fire'it taaskasutanud oli. Lisaks olevat Tarantino öelnud, et pole vastavat filmi näinud, kuid sellise aasia kino austajana nagu tema on, on see kuidagi väheusutav ning kokkusattumise alla liigitamine lausvõimatu. Aga noh, mis teha. Kommentaarides visati jälle nalja, et kuna Tarantino on narkosõber, siis ju on mees mahvis peaga lihtsalt ära unustanud mis filmist ta elemente näpanud on.



4/10

Kommentaare ei ole: