teisipäev, 26. mai 2009

Jackie Brown (1997)


Peaaegu igal pool, kus Tarantino filmidest juttu tuleb, jõutakse järeldusele, et nad kõik on kuradi head, aga Jackie Brown jääb alati viimasele kohale, sest ta pole „nii hea kui teised“. Ka mina alustasin oma esimest vaatamiskorda sama eelarvamusega ning veel natuke aega pärast lõpetamist tiksus see mõte mul peas. Peale mõnigast kaalutlemist aga jõudsin juba teisele järeldusele ja nüüd, peale värsket vaatamist tuleb tõdeda, et tegemist võib väga vabalt olla QT ühe parima filmiga.



Muidugi saab vastu vaielda, et siin ei olnud mingit äksionit ning et film ise oli nii kuradi pikk ja vahepeal hakkas igav ja nii edasi. Sellepärast tulebki mõelda, mis on Tarantino äss varukas? Mis on see faktor, mille pärast ta filmid nii populaarsed on? Dialoogid, my friends, dialoogid. Ning selles filmis on tegelaste omavahelistel jutuajamistel just see magus põhirõhk. Kuna taaskord on see element hästi teostatud, võib tiheda püssipaugutamise ja katanatega vehkimise puudumisele läbi sõrmede vaadata.



Loost endast – nagu juba pealkirja järgigi järeldada võib, räägib film õrnema soo esindajast nimega Jackie Brown. Jackie on viletsa lennufirma stjuardess, kes töö kõrvalt aitab relvahangeldajat Ordelli, vedades välismaiste relvatehingute eest saadud raha tagasi Ordelli taskusse. Ühel päeval võetakse aga Jackie politsei poolt vahele ning on sunnitud valima: kas jääda truuks Ordellile või aidata politseil ta kinni püüda. Lugu ise põhineb romaanil „Rum Punch“.



Näitlejatearmee on muljetavaldav, sinna sekka mahub nii peaosa täitev Pam Grier, QT filmides tihtiesinev Samuel L. Jackson, Robert de Niro ning Bridget Fonda (kelle ma valisin meelega selle postitusega kaasnevaks posteritüdrukuks). Tarantino, kellele meeldib enda filmides kaasa lüüa, särab oma eemalolekuga, kuigi tema häält võib ühes stseenis kuulda, nimelt on temast saanud telefoni automaatvastaja. Parim roll enda filmides? Go figure.



Tehes kokkuvõtteid, võib öelda, et tegemist on hea filmiga, mis vääriks paremat kohta kui QT filmide tabeli alumises otsas. Omas elemendis on ta ju mõnest lausa paejagu üle. 9/10

Kommentaare ei ole: