laupäev, 2. mai 2009

Dolemite II - The Human Tornado (1976)

Teeks juttu blaxploitationi filmist Dolemite 2: The Human Tornado, mis tundus esmapilgul päris kindlalt kohe oma aja afro-geto-märul, kuid nüüd kui film nähtud, peab nentima, et ajad on aga muutunud. "Nerve-shattering ...Brain-battering ...Mind-splattering ...A ONE MAN DISASTER!", nii ütleb filmi enda tunnuslause, eks need reklaamlaused peavadki, enamjaolt just b-filmide puhul, nõnda kaasahaaravad olema. Lisainfoks veel niipalju, et Ol' Dirty Bastardi video "Got your money" koosneb ka mõndadest lõikudest Dolemitei filmist, guugeldasin selle rsk! WORD!

Film ise on üsna naljakas, kuna kõik kaklusstseenid jooksevad kiirenduse peal, dialoogid ja fraasid on kohutavalt andekad. Näiteks kui valged inimesed esmalt filmis üles astuvad, siis ema palub mehel auto peatada ja vaadata: "Something is going on there" nähes äkki, et mäepealse maja müüril tantsivad afroameeriklased, mees vastab emale: "Look there is some people having a party", mispeale ta ema lausub talle: "Damn, there aint no people, thems niggers!", mees vastu: "Well by GOD you're right, MOM, there is niggers, ..well they got to be niggers, because it ain't Halloween, is it?!". See oli tõesti ROFLMAO efekti garanteeriv filmi stardipauk! Lisaks on filmis naljakaid riime, peategelane Dolemite (Rudy Ray Moore) üritab oma vastaseid paika panna lausudes vastavaid riime. Esimene tabavam salmike lasti käiku siis, kui mingi sherifi käsilane jälitas Dolemite'i ja brotha-sid, see kõlas umbes nii "He thinks he is bad and ain't got no class, I will rock this shotgun up his motherfucking ass", millele järgneb pumppüssi pauk, mille tulemusena lendab kaabakate sõiduk õhku, üsna humoorikas koht jällegi.
Meenub ka üks naljakas šerifi ja politseiülema vaheline dialoog, kus viimane seletab esimesele, et ta palkas Dolemite'i leidmiseks ühe getomendi. Öeldes: " This particular man works better by himself, he is my undercover man for the ghettos". Šeriff vastab: "You mean to tell me that you sent a nigger out to find another nigger? Well, that's the most ridiculous thing I have ever heard of!" Seepeale tekivad küll naerukrambid nagu pärast Dave Chapelle'i nalja, kui ta küsib enda ümber olevatelt inimestelt, mitu valget inimest läheks vaja, et tassida mingit posti kuhugi, keegi vastab vist väga huupi et mingi 10, mille järel Chapelle aga ütleb, et mitte ühtegi, sest NEEGRID teevad selle töö ära. HAHAHAHA!!!

Filmi süžeest aga lähemalt, afroameeriklaste punt peab pidu kuskil mägimajas, kohal on ka üks valge naine, kes palub Dolemite'ilt seksuaalteenust, aga kuna Dolemite leiab et tal pole kohe aega mässama hakata, siis palub naisel lahti riietuda ja end ette valmistada, leides, et pärast saab küllalt lõbutseda. Dolemite vist peab ühe kõne oma külalistele, tänab neid n shit, seejärel asubki juba naise kallale, kui nad lõpetanud on, soovib lits veel tsirka 30 minutit mõnu saada, mõistagi pole Dolemite kitsi. Ühel hetkel ilmub peole rassivaenlasest šeriff ja tema parem käsi, kes lähevad kohe musti kiusama, ühe noorema afroameeriklannaga rüselusse minnes segatakse Dolemite'i keppimise pealt, abišeriff märkab, et naine ruumis on šerifi abikaasa, bitch ütleb, et neeger sundis teda ja saab kuuli, kuna šeriff käseb oma alluval naise tappa. Dolemite hüppab ihualasti läbi akna ja pärast veel üle müüri mäest alla, käib väike tagaajamine, plahvatused n shit, kuna sõiduriist on risu, siis otsivad brotha-d küüti kuskilt maanteelt, et saaks kohtuda Californias paari litsiga. Neid võtab peale mingi kentsakas pederast, kes nimetab seda sündmust tema unelmate unenäoks vms. Ühesõnaga tegu on mingi värdja fäägiga, midagi nagu Arne Niit, Arnold Oksmaa, see kanal11 pealt jooksva How to look good saatejuht või no mis iganes, you name it.
Järgnevalt soovib mingi imelik valge tüüp, ilmselt kupeldaja, Dolemitei sõbrannast teist kupeldajat Queen Beed enda käsutusse võtta ja röövib kaks nooremat litsi, kes võetakse vangi, algab põnev seiklus ja päästeoperatsioon Cavaletti tabamiseks. Vaadake ise.

Filmis jagub naljakaid situatsioone, paljaid ning ka napisrõivastuses naisi ja muigele- kui mitte lausa valjult naermaajavaid geto- ja gängislängi dialooge. Kokkuvõtteks ütlen, et täitsa korraliku huumoriga serveeritud meeldiv meelelahutus ja afroameeriklaste kultuurist lugupidavale (B-) filmihuvilisele üsna kohustuslik tükk. 6/10


Ülal pilt, kus Queen Bee litsid on kinniseotud Cavaletti juures. All pilt sellest, kuidas Cavaletti naine ukse peal andub Dolemite'ile, kes teeskleb mingist kunstnikku, kellel on müüa üks maal, millel on aga kujutatud vahekorda valge naise ja musta mehe vahel, mis naisel märjaks ajab. Selline näeb välja aga oimetuks kepitud Ms. Cavaletti pärast Dolemite'iga toimunud intensiivset vahekorda, mille käigus isegi lagi kokku varises. Järnevalt pilt sellest, kuidas üks Dolemite'i brotha suurest hädast naiste vetsu sisse jalutab ja laseb oma joa otse kraanikaussi. Piltlik näide, kuidas Dolemite oma vastaseid noppis, tehes rituaalset tüüpi kung-fud ja mingeid haiglaseid häälitsusi. Mingi tšakuspetsi face of death, pärast surmavat rusikahoopi kõrri.

Dolemite aka The Human Tornado vs Hurrican Annie in ONE BED! "What goes around, comes around. Now is your turn to die you no-business-bar-insecure-rat-eaten-mothafucka!" Pärast seda, kui Dolemite vabastas paar valget hiirt tüübi jalgade juures ja politseiülem peale lendas. ROFLMAO!! Dolemite lennutas mingi venna rõdult alla, päris naljakas oli, kui see seal edasi tagasi ketras, seda peab ise nägema, et aru saada mida ma mõtlen selle all. LOL! Mendireid! Selle tulemusena ka ühed priceless näoilmetega brothad ja sistad. Naljakas, kui mõelda, et see nigga, kes seal vasakul all servas paikneb, oli praktiliselt terve filmi vältel ühe ja sama ilmega. hehe!Filmi movie title screen, siis kui Dolemite heitis endalt jakki ja palja ülakehaga keksis ning tegi oma own kung-fud, päriselt ka.

http://www.dolemite.com/

1 kommentaar:

Hardi ütles ...

Mnjaa, ODB video on kahtlemata teema. Nõme, et ma ei leidnud Dolemite II, ainult esimese osa. Sa Foxy Brown'i oled näinud? Hiljuti Sõpruses näidati seda. Need toored dialoogid on eriti lahedad. Ja lähenemine kogu filmile. Imestan, et tänapäeva indie-kino taolist kraami enam ei tooda. Nojah, eks need lood blaxploitation'ites ole ka ikka väga kindlad skeemid ja teatud mõttes ammendunud, aga no saaks teha ikka. Taustaks räpiks Cool D oma vanu creepysid riime.