pühapäev, 13. juuni 2010

Star Wars (1977)


Ma arvan, et maailmas on vähe inimesi kes ei tea Star Warsi, pole seda näinud võiselle üle nalja visanud. Originaaltriloogia esimene osa, nüüdseks iroonilist nime kandev Star Wars IV: A New Hope on üks eepilisemaid kosmosefilme üldse. Või vähemalt üks kõige tuntumaid kultusklassikuid selles valdkonnas, trekkied võivad muidugi vastu vaielda. Star Wars pakub kõike - natuke juustust stoorit, väga mõnusat dialoogi (mis annab minusugustele nohikutele väga palju tsiteerimismaterjali), killuke huumorit ja karmisaatilisi näitlejaid, siinkohal mõtlen rohkem Harrison Fordi ja Sir Alec Guinessi, mitte Peter Mayhew'd või Kenny Bakerit. Lisada siia veel mõnusat actionit ning kuratlikult lahedat heli tegevad valgusmõõgad (mida on sellest ajast saadik parodeeritud lugematuid kordi ning mille omamisest iga laps und näeb, ka tänasel päeval) ja ühe korralik muinalugu on sündinud...kosmoses. Ning muidugi üks kõige kuratlikuim rahvavaenlane eales, kelle kõrval isegi Hitler varju jääks.


Ometigi on mõnikord raske sõnu leida selle filmi kirjeldamiseks. Tal on mõningaid vigu, nagu näiteks kohatigi väga puine näitlemine. Tõesti, seda küll väiksemate kõrvalosade poolt, kuid siiski riivas silma. Kõige ehedam näide leiab aset vast lõpulahingu ajal kus rebelite hävitajaid plahvatab igal hetkel, kuid piloodid ei tee teist nägugi. Alati on siiski võimalik mõelda, et üksus pandi kokku suuremas osas enesetapualtitest meestest, kellel oma elust sooja ega külma polnud. Samuti on tempo kohati liiga kiire, asjad juhtuvad tormakalt ning tegelaste omavahelised suhted liiguvad juhututtava tasemest parima sõbra omani liiga rutakalt. Samas ei saa selle üle liialt vinguda, sest pea et igas filmis on näha paarikesi kes armuvad vaid pooleteise tunni jooksul. Mõned eriefektid olid samuti konarlikud, eriti jäi silma Obi Wan Kenobi valgusmõõga vildakus tema ja Darth Vaderi vahelise duelli ajal. Kas lohakas töö eriefektipoiste poolt või oli vana ben tõesti oma riistaga (mõõgaga ikka, noh) lohakas olnud? Kurat seda teab.


Asi mis mulle väga meeldis oli see, et Star Wars töötas iseseisva filmina väga hästi, kõik otsad seoti näiliselt kokku, jättes samas pisut ruumi järjefilmide jaoks...mis tulemata ei jäänud...nagu teada on... 8/10

Kommentaare ei ole: