esmaspäev, 14. juuni 2010

The Empire Strikes Back (1980)


Üle terve maailma on vist levimas arusaam, et Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back on originaaltriloogia kõige parem osa ning kui nüüd aus olla, siis vastu sellele väitele ei oska ma kohe kindlasti vaielda. Samas ei oska ma ka kaasa rääkida, sest kui pikemalt mõtlema hakata, on kõik kolm filmi minu jaoks täpselt samal tasemel ning ESBil puudus see maagiline miski, mis oleks teda teistest kõrgemale tõstnud. Siiski oli selles filmis sama šarm, mis esimeses ning hästi palju lahedaid momente. Action oli siin parem kui esimeses osas ning seda oli äge vaadata. Rebelite ja Impreeriumi võitlus Hothil näiteks (I don't know why they call it Hoth, they should call it "Coldth", amirite?) mida oli lausa lust vaadata.


Samuti sünnitab ESB vast kaks kõige enam parodeeritud Star Warsi momenti eales, üheks neist on muidugi roheline lilliput Yoda, kes oma huvitava kõnemaneeriga ikka ja jälle naljameestele ette jääb, teine aga on muidugi moment, kus Darth Vader Luke Skywalkeri peale kahevõitluste relvituks teeb ning avaldab tõe, et just tema ongi eelnimetatu bioloogiline isa. Uups, spoilers! Aga päriselt, Darth Vaderi isadus on juba aastaid olnud maailma kõige avalikum saladus ning isegi enamus inimesi, kes pole ESB ega Star Warsiga üldiselt enne kokku puutunud, teavad seda. Lisaks kõigele muule saame ESBis näha esmakordselt lihast ja luust Boba Fetti, pearahakütti kelle populaarsus fännide seas on minu jaoks jätkuvalt müstika- okei, ta näeb küll lahe välja, aga so does Bossk (put Bossk on a motherfucking Segway!!). Ju siis oli tema multifilmi-mina Holiday Specialis niivõrd meeldejääv (lol, inimesed vaatavad ikka igasugust paska).


Paljude arust on Empire Strikes Back triloogia parim osa just seetõttu, et George Lucas oli selle projektiga kogu filmisaaga jooksul kõige vähema seotud, jättes nii enda loo põhjal valminud stsenaariumi kui ka režissööritöö teiste hooleks. Mine võta kinni. 8/10

Kommentaare ei ole: