laupäev, 14. november 2009

Saw III (2006)


Maraton jätkub seeria kolmanda osaga. Seekord on aga tegemist veelgi kehvema filmiga kui eelmine (mis oli, nagu juba öeldud täiesti vaadatav) ning minu jaoks kogu seeria kõige kehvema filmiga. Puudus pinge, näitlejatööd (kohati samade inimeste poolt) olid millegi pärast kehvemaks muutunud ning stsenaristid olid vist loo põlve peal valmis kirjutanud, sest originaalsusest polnud seal enam haisugi.


Pinge puudumise peamiseks põhjuseks võib tuua kasvõi Jigsaw enda haleda ja abitu oleku, sest isegi Michael Myers ei oleks hirmus kui ta lamaks abitult haigevoodis ja ta suu tilguks ila, ise poolenisti koomas olles. Teises osas oli John Kramer tõepoolest küll juba ratastoolis, kuid sellegipoolest omas veel sellist rahulikku, kuid külma aurat, mis ühele kalkuleerivale mõrvarile kohane. Siin aga on temast saanud lihtsalt üks kasutu keha, keda tuleb igal hetkel talutada ja hoida, et vana ikka filmi lõpuni elus püsiks ja susse püsti ei viskaks.


Ka ohvrite seisukohalt on lugu totaalselt debiilne, sest seekord on peamiseks katsealuseks tõepoolest absoluutsest tühjusest tõmmatud keskealine kerge õllekõhu ja kareda habemega mees, kes vaevleb klišeelise perekonnadraama käes, mille on põhjustanud tema väikse poja surm. Selle tõttu on tal vaja kõigile pinda käia ja oma surnud poja muutmata toas mossitada (tegemist on ühe eriti mageda klišeega, sama loojuppi kasutas ka selline film nagu Surrogaadid, mis selle tõttu imes palju rohkem kui ta algselt oleks võinud, ehk kunagi lähemalt). Nüüd aga tänu Jigsawle, on mehel võimalus poja surma eest vastutavatele inimestele kätte maksta või andeks anda.


Gore on eelmistest osadest veelgi suursugusem ja veelgi rõvedam, ajades kohati isegi külmavärinad mööda ihu käima, käsikäes vastikustundega. Ometigi tunduvad lõksud suhteliselt igavatena, erit kui iga lõksu juures toimub sama jama, kui vaevlev pereisa tammub ühelt jalalt teisele ning viimastel sekunditel otsustab tegevusse asuda. Saele iseloomulikud loopöörded ei ole ka siit puudu, kuid kahvatuvad teiste osadega võrreldes, nii eelmiste kui ka tulevastega. Kokkuvõtvalt on tegemist osaga, mis osati aitab seeriale kaasa, seletades nii mõndagi lahti, kuid iseseisvalt on siiski paras tükk paska. 3/10

Kommentaare ei ole: